Nyheter 2022 og noen eldre saker
Slapp fengsel for høypromille på el-sparkesykkel
Vi bistod en dame i retten som hadde kjørt el-sparkesykkel med en promille over 1,2. Politiet mente hun skulle ha samme straff som om hun kjørte med bil og påstod hun skulle ha ubetinget fengsel. Vi fikk argumentert med at promillekjøring med el-sparkesykkel ikke kan sammenlignes med bil og at det er rettspraksis på at det ikke skal behandles helt likt med bil. Tingretten var enig med oss, og satte straffen til betinget fengsel, som betyr at hun ikke må sone med mindre hun begår en ny straffar handling (prøvetid).
Politiet mente også at hun skulle ha samme bot som om det var promillekjøring med bil og satte boten til 1,5 ganger hennes brutto månedsinntekt. Vi påstod at også dette blir for strengt når det gjelde el-sparkesykkel, og fikk medhold. Boten ble satt til 15.000,-
Tapstiden av førerretten mente politiet kunne reduseres litt i forhold til kjøring med bil og mente den kunne settes til 18 i stedet for 24 måneder. Vi mente det var for lite og retten satte tapstiden til 15 måneder.
Frifunnet i tingretten for lavpromille
Vi bistod en mann i tingretten som var tiltalt for promillekjøring like før nyttår 2018. Han ble målt til å ha en promille som akkurat oversteg 0,5, men mente dette ikke kunne være riktig fordi han ikke hadde inntatt alkohol på mange dager.
Han har på bakgrunn av sin overbevisning (om at han ikke hadde drukket alkohol) igangsatt medisinske undersøkelser for å bli utredet for et sjeldent syndrom som kalles Auto-brewery syndrom. Det innebærer at i helt sjeldne tilfeller kan sopper i magen omgjøre enkelte stoffer til alkohol i små mengder.
På grunn av spesielle omstendigheter i saken ble han frifunnet. Politiet anket og han ble dømt i lagmannsretten ettersom legen ikke kunne stå inne for diagnosen som var gitt.
Ny rettsak etter klage til Gjenopptakelseskommisjonen
Vi bistod en mann i tingretten i Hamar som var tiltalt for å ha kjørt motorsykkel med promille. Han hevdet det var en annen som hadde kjørt, men ville ikke oppgi navnet på ham fordi han ikke ville tyste. Han ble ikke trodd av tingretten og vi anket saken. Lagmannsretten avviste vår anke og han måtte sone straffen. Lang tid etter soningen var over møtte han på mannen som hadde kjørt og fortalte hva som hadde hendt og at han hadde sonet. Sjåføren sa da at det var greit for ham å forklare seg i saken og avga forklaring for Gjenopptakelseskommisjonen.
Gjenopptakelseskommisjonen kom frem til at det var en mulighet for at vitnes vitneprov kunne ha påvirket utfallet i saken og har begjært saken gjenopptatt for en annen tingrett enn den som avsa dommen.
Frifunnet i tingretten
Vi bistod en mann i tingretten som var tiltalt for promillekjøring like før nyttår 2018. Han ble målt til å ha en promille som akkurat oversteg 0,5, men mente dette ikke kunne være riktig fordi han ikke hadde inntatt alkohol på mange dager.
Han har på bakgrunn av sin overbevisning (om at han ikke hadde drukket alkohol) igangsatt medisinske undersøkelser for å bli utredet for et sjeldent syndrom som kalles Auto-brewery syndrom. Det innebærer at i helt sjeldne tilfeller kan sopper i magen omgjøre enkelte stoffer til alkohol i små mengder
På grunn av spesielle omstendigheter i saken ble han frifunnet.
Politiet har anket saken til lagmannsretten
Slapp fengsel etter anke til lagmannsretten
Vi bistod en ung mann som var dømt til fengsel i 21 dager i tingretten i Kristiansand. I tillegg fikk han en bot på kr. 46.000,- og mistet førerkortet i 2 år.
Selv om promillen hadde vært på omlag 1,5 mente vi dette var for strengt fordi han bare hadde kjørt en helt kort strekning. Vi anket og førte saken for ham i lagmannsretten.
Lagmannsretten var enige med oss på alle punkter og reduserte straffen slik at han slapp å sone fengsel, reduserte boten til kr. 30.000,- samt satte ned inndragningstiden på førerkortet til 1 år og 6 måneder.
Redusert straff på Ringerike
Vi bistod en mann som var siktet for promillekjøring for annen gangs promillekjøring på Hønefoss. Politiet krevde at han skulle ha ubetinget fengsel i 36 dager og bot på kr. 38.000,-
Vi mente dette var for mange dager i forhold til rettspraksis, og en alt for høy bot tatt hans økonomiske situasjon i betraktning. Dette var tingretten enig i og satte straffen til 28 dagers fengsel og en bot på kr. 10.000,-
Redusert straff i Kristiansand
Vi bistod en mann i Krisitansand tingrett siktet for promillekjøring. Det var uklart hva som var promillen under kjøreturen fordi han også hadde drukket alkohol etter kjøringen. Politiet mente han skulle ha fengsel i
Vi mente det ikke var grunnlag for å fastslå med sikkerhet hvilken påvirkningsgrad han hadde under selve kjøreturen og ba retten om å legge vesentlig vekt på det - noe den gjorde.
Frifunnet i tingretten på Lillehammer
Vi bistod en mann fra Lillehammer som var tiltalt for å ha kjørt bil påvirket tilsvarende en promille på over 1,2
Vi mente det ikke var grunnlag for å fastslå med sikkerhet hvilken påvirkningsgrad han hadde under selve kjøreturen. Dette sammen med lang saksbehandlingstid gjorde at politiet til slutt trakk tiltalen i retten og han ble frifunnet.
Reduserte bot etter anke
Vi bistod en mann fra Senja som i tingretten fikk en bot på kr. 47.000,- for promillekjøring og fengsel.
Som følge av domfellelsen mistet han jobben og ville få redusert inntekt. Dette tok ikke tingretten hensyn til, men etter anke til lagmannsretten ble boten redusert til kr. 20.000,-
Frifunnet for promillekjøring
Vi bistod en kvinne fra Farsund som var tiltalt for å ha kjørt sin egen bil med en promille nær 2 og fikk henne frifunnet.
Det var ingen som hadde sett henne kjøre bilen og hun forklarte at det var en annen person som hadde kjørt, men som hadde forlatt stedet før politiet kom. Retten mente hun kunne ha kjørt, men at det ikke var tilstrekkelige bevis og at tvilen måtte komme henne til gode.
Slapp fengsel med vår bistand
Vår kunde hadde kjørt en kort strekning med sin bil for å flytte den fra korttids- til langtidsparkeringen (ca. 50 meter). Promillen var rundt 1,35 og politiet krevde at han for dette - samt besittelse av noen hasj - skulle sone i fengsel i 21 dager.
Vi bistod ham i tingretten og anførte at den korte strekningen han kjørte, sammen med lang saksbehandlingstid og tilståelsesrabatt, måtte føre til at han slapp å sone i fengsel og fikk medhold i det.
Slapp fengsel etter vår anke
Vår kunde fikk i tingretten ubetinget fengsel etter å ha kjørt bil med promille på 0,94 og samtidig kjørt i en hastighet av 115 km/t i 80 km/t sonen.
Vi bistod sjåføren med å anke og fikk medhold i lagmannsretten i at fartsoverskridelsen ikke var så alvorlig at det måtte gis fengselsstraff. Resulatet ble at han slapp å sone i fengsel - så fremt han ikke begår nye forhold i løpet av de første to år. (Også kalt betinget fengsel).
Mer enn halvert straff på grunn av politiets treghet
Politiet krevde at en av våre kunder i Bergen skulle ha 36 dager i fengsel for å ha kjørt med promille. Ettersom han hadde tilstått var de enige i at han skulle ha en tilståelsesrabatt på 6 dager - altså 30 dager. Sjåføren ønsket vi skulle se nærmere på saken og vi oppdaget at politiet hadde unnlatt å nevne at det hadde tatt urimelig lang tid før de fikk behandlet saken.
Vi bistod sjåføren i tingretten og fikk argumentert for at forholdet bl.a. kunne rammes av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon - som gir alle mistenkte krav på å få sin straffesak avgjort innen "rimelig tid". Tingretten var enige i at saksbehandlingen hadde tatt for lang tid og satte straffen ned fra 30 til 14 dager fengsel.
Slapp straff, fikk lavere bot og inndragningstid etter anke til lagmannsretten
En av våre kunder i Oslo ble tiltalt for å ha kjørt med sin unge sønn i bilen i Hemsedal med en promille over 1,2. Etter vår oppfatning var det ikke bevismessig dekning for at promillen var over 1,2 og fikk medhold i dette av retten. Den vanlige følgen av at et annet faktum legges til grunn er at retten også skal ta hensyn til dette ved straffutmålingen og gi lavere straff. I dette tilfellet at han skulle slippe å sone i fengsel.
Tingretten mente at det forhold at han hadde kjørt med sin unge sønn i Hemsedal midt på dagen med en promille på 0,8 var så graverende at det måtte føre til ubetinget fengsel, selv om den normale straffen for promillekjøring med promille rundt 0,8 tilsier at man slipper å sone fengselsstraffen.
Dette mente vi ikke var tilstrekkelig, og anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Etter behandlingen av saken omgjorde lagmannsretten dommen slik at domfelte slipper å sone i fengsel som vi argumenterte for. Han får også redusert sin bot fra 200.000,- til 60.000,- samt at inndragningstiden for førerkortet ble redusert fra 20 til 17 måneder.
Frikjent for promillekjøring
En mann fra vestlandet var mistenkt for promillekjøring etter å ha vært gjest på et hotell. Betjeningen mente han hadde kjørt med sin egen bil, men hadde ikke sett at han satt i bilen. Bilen ble dog borte samtidig med at han ble det.
Saken var således basert på indisier, og vi fikk plukket indisiene fra hverandre og overbevist retten om at tiltaltes forklaring måtte legges til grunn.
Frikjent for etterfølgende alkoholnytelse
Vi bistod nylig en mann i Salten tingrett (Bodø) som var tiltalt av politiet for å ha drukket alkohol mindre enn 6 timer etter at kjøringen hans var avsluttet. Dette er ulovlig dersom det er forhold ved kjøringen som gjør at det kan bli politietterforskning. Typisk at man har vært innblandet i trafikkulykke.
Vår kunde hadde ikke vært innblandet i noe uhell, men hadde drukket noen slurker av en spritflaske på en fest ca. 3 timer før han kjørte fra stedet. Han startet først drikkingen - som førte til den målte alkoholmengden -etter at han kom hjem. Vi anførte, og fikk en enstemmig rett med oss på, at det ikke var grovt uaktsomt å drikke etter at han kom hjem tatt situasjonen i betraktning. Det var ikke noe ved situasjonen som tilsa at han måtte forstå at det kunne bli etterforskning.
Redusert straff på grunn av lang saksbehandlingstid
En av våre kunder fra Østlandet hadde erkjent å ha kjørt med promille og skulle i utgangspunktet hatt en ubetinget straff. På grunn av at politiet hadde somlet med saken ble straffen redusert til betinget slik at han slapp å sone i fengsel.
På grunn av hans familiesituasjon med syke barn med spesielle omsorgsbehov ble inndragningen av førerkortet redusert fra 2 år til 1 år og 9 måneder.
Frikjent for å ha overlatt bilen til beruset person
En kvinne hadde latt sin venn kjøre bilen hennes hjem fra fest. Hun hadde vært på byen og hadde drukket alkohol, mens han hadde vær på jobb på en restaurant. Etter en kort kjøretur ble de stanset av politiet og det viste seg at han ikke hadde førerkort og at han var beruset.
Hun ble tiltalt for å ha latt ham kjøre bilen uten å forvisse seg om at han fylte vilkårene for å føre den. Retten mente hun burde undersøkt nærmere om han hadde førerkort og domfelte henne for det og ga henne en bot. Vi fikk imidlertid overbevist retten om at hun ikke burde skjønt at han også var påvirket av alkohol og de frikjente henne og inndro ikke førerkortet hennes. Politiet på sin side mente hun burde dømmes til fengsel og få inndratt førerkortet i 2 år. De anket saken. I lagmannsretten mente dommerne at hun ikke hadde gjort nok for å forsikre seg om at han var edru og ble dømt.
Redusert straff etter anke til lagmannsretten
En mann fra Arendalsområdet ble i sommer dømt for kjøring med vannscooter i beruset tilstand. Det ble lagt til grunn at han hadde en promille på 0,2 over promillegrensen for båt som er 0,8.
Vanligvis gir dette en bot, men fordi han var i prøvetiden for en tidligere dom for kjøring med båt i beruset tilstand fastsatte tingretten straffen til at han må sone 21 dager fengsel.
Dette mente vi var for strengt, og anket dommen til Agder lagmannsrett. Etter behandlingen av saken reduserte lagmannsretten straffen til 16 dager fengsel.
Frikjent i Hallingdal tingrett for promillekjøring
En mann var tiltalt for å ha kjørt bil hjem fra fest med en promille på over 2. Han nektet for å ha kjørt, idet han mente han hadde vært passasjer. Vitnet som hadde kontaktet politiet og opplyst om kjøringen ønsket å være anonym, og politiet forsøkte å få frem vitnets opplysninger i retten ved å føre politimannen som hadde snakket med vitnet. Hallingdal tingrett var enige med oss i at politimannen bare kunne fortelle om det han selv hadde observert i anledning saken og ikke alt det han hadde fått om opplyst av det anonyme vitnet.
Bakgrunnen for dette er at vi som forsvarere ikke får adgang til å stille kontrollspørsmål til personer som påstår at han/hun har sett noen kjøre. (Det kontradiktoriske prinsipp). Hva var avstanden til bilen? Var det mørkt? Var vitnet selv påvirket av alkohol eller annet som kunne redusere observasjonsevnen? Hvorfor ønsket ikke vitne å stå frem? Hadde det hevnmotiv etc?
REDUSERT INNDRAGNINGSTID AV FØRERKORT
Politiet ønsket inndragning av førerretten i 2 år og 6 måneder for en av våre kunder som hadde kjørt bil påvirket av THC (hasj) langt over det som tilsvarer 1,2 i promille. Vi fikk medhold i at det ikke kunne legges til grunn at påvirkningen var så høy som politiet la opp til, og fikk redusert inndragnigstiden for ham til 2 år. Fengselsstraffen og boten ble også redusert
Frikjent for etterfølgende alkoholnytelse
Vi bistod nylig en mann i Salten tingrett (Bodø) som var tiltalt av politiet for å ha drukket alkohol mindre enn 6 timer etter at kjøringen hans var avsluttet. Dette er ulovlig dersom det er forhold ved kjøringen som gjør at det kan bli politietterforskning. Typisk at man har vært innblandet i trafikkulykke.
Vår kunde hadde ikke vært innblandet i noe uhell, men hadde drukket noen slurker av en spritflaske på en fest ca. 3 timer før han kjørte fra stedet. Han startet først drikkingen - som førte til den målte alkoholmengden -etter at han kom hjem. Vi anførte, og fikk en enstemmig rett med oss på, at det ikke var grovt uaktsomt å drikke etter at han kom hjem tatt situasjonen i betraktning. Det var ikke noe ved situasjonen som tilsa at han måtte forstå at det kunne bli etterforskning.
Redusert straff på grunn av lang saksbehandlingstid
En av våre kunder fra Østlandet hadde erkjent å ha kjørt med promille og skulle i utgangspunktet hatt en ubetinget straff. På grunn av at politiet hadde somlet med saken ble straffen redusert til betinget slik at han slapp å sone i fengsel.
På grunn av hans familiesituasjon med syke barn med spesielle omsorgsbehov ble inndragningen av førerkortet redusert fra 2 år til 1 år og 9 måneder.
Frikjent for å ha overlatt bilen til beruset person
En kvinne hadde latt sin venn kjøre bilen hennes hjem fra fest. Hun hadde vært på byen og hadde drukket alkohol, mens han hadde vær på jobb på en restaurant. Etter en kort kjøretur ble de stanset av politiet og det viste seg at han ikke hadde førerkort og at han var beruset.
Hun ble tiltalt for å ha latt ham kjøre bilen uten å forvisse seg om at han fylte vilkårene for å føre den. Retten mente hun burde undersøkt nærmere om han hadde førerkort og domfelte henne for det og ga henne en bot. Vi fikk imidlertid overbevist retten om at hun ikke burde skjønt at han også var påvirket av alkohol og de frikjente henne og inndro ikke førerkortet hennes. Politiet på sin side mente hun burde dømmes til fengsel og få inndratt førerkortet i 2 år. De anket saken. I lagmannsretten mente dommerne at hun ikke hadde gjort nok for å forsikre seg om at han var edru og ble dømt.
Anke til lagmannsretten - halvert straff
En av våre kunder ble i tingretten dømt for promillekjøring med en promille på ca. 1,5. Han fikk etter vår oppfatning for streng straff og anket til lagmannsretten. Sistnevnte gav oss ikke fullt medhold, men vi fikk halvert fengselsstraffen fra 30 dager til 14 dager i forhold til utgangspunktet. Begrunnelsen for den reduserte straffen var at politiet hadde brukt for lang tid på å behandle saken.
Politiet hadde ikke innhentet sakkyndig vurdering - påvirkningsgrad ikke bevist
En av våre kunder ble i tingretten dømt for promillekjøring med en promille på ca. 1,5. Han fikk etter vår oppfatning for streng straff og anket til lagmannsretten. Sistnevnte gav oss ikke fullt medhold, men vi fikk halvert fengselsstraffen fra 30 dager til 14 dager i forhold til utgangspunktet. Begrunnelsen for den reduserte straffen var at politiet hadde brukt for lang tid på å behandle saken.
Anke til lagmannsretten - halvert straff
En av våre kunder ble i tingretten dømt for promillekjøring med en promille på ca. 1,5. Han fikk etter vår oppfatning for streng straff og anket til lagmannsretten. Sistnevnte gav oss ikke fullt medhold, men vi fikk halvert fengselsstraffen fra 30 dager til 14 dager i forhold til utgangspunktet. Begrunnelsen for den reduserte straffen var at politiet hadde brukt for lang tid på å behandle saken.
Skoleelev fikk beholde førerkortet under etterforskiningen
Vi mente det ikke var grunnlag for å beholde førerkortet før en endelig domfellelse, bl.a. fordi han hadde et sterkt behov for det, og sendte et støtteskriv til retten. Retten var enig med oss og påla politiet å levere førerkortet tilbake.
Tilståelsesdom - promille 2,21 - slapp fengsel på grunn av psykiske problem
En av våre kunder - en mann i begynnelsen av 30-årene - ble i sommer tatt for prommilekjøring med over 2 i promille og politiet påstod han måtte i fengsel.
I de fleste tilfeller hvor promillen er over 2 er det riktig påstand. Men som et advokatfirma med promillekjøring som spesialfelt kan vi ikke hoppe der gjerdet er lavest. Vi får betalt for å grave dypere i faktum og juss enn det politiet gjør. Utfallet av våre undersøkelser setter sakene ofte i et annet lys enn politiets versjon. Politiet har god kompetanse på området, men problemet er at de ikke har kapasitet tll å gå så grundig inn i hver eneste promillesak.
Reglene om straffutmåling sier klart at kjøring med promille over 2 som regel skal medføre ubetinget fengsel. Men det står "som regel" hvilket språklig indikerer at det kan være unntak. I denne saken gikk vi til bunns i faktum og juss og fikk gjennomslag i domstolen for at bilførerens psykiske problemer var så store at det ville være en stor belastning å måtte sone. Han fikk derfor en betinget dom og slipper å sone i fengsel så fremt han ikke begår nye straffbare forhold de neste 2 år.
Anke til lagmannsretten over botens størrelse
En av våre kunder var idømt en bot i tingretten på kr. 38.000,- til tross for at han kun hadde en inntekt på kr. 15.000,- pr.mnd. pluss noe bonus. Tingretten hadde lagt til grunn at bonusen skulle tas med i beregningsgrunnlaget, men ettersom bonusen var basert på hvor mye han jobbet ble denne kraftig redusert da han mistet førerkortet. Det ble da feil å legge bonusen til grunn for beregningen.
Vi anket saken til lagmannsretten og fikk medhold. Boten ble redusert til kr. 25.000,- som tilsvarer førers bruttolønn i dag uten bonusen.